Tuesday, December 27, 2011

kesabaranku di uji

hari ni memang hari yang sgt memenatkan dan penuh dgn ujian..kadang-kadang hati ni selalu terdetik , kenapa terjadi pada aku..tapi aku istighfar kembali, ini mungkin ujian dari-Nya, kecil saja..kalau mahu di bandingkan dengan ujian orang lain, dengar pon sudah rasa tak mampu nak melaluinya..

kepayahan dan kepenatan ni terjadi sebab aku bertukar course dari master of law kepada master of corporate law yang bagi effect pada ptptn aku..huh..geram dgn karenah ptptn yang suka memberi info yang berbeza setiap kali bertanya..penat..bukan nya nak jadi mcm kacang lupakan kulit atau org yang kurang ajar bila dpt pinjaman kata mcm2...tapi cuma satu saja, bila customer bertanya, cubalah beri info yg tepat dan jelas..jgn berikan sesuatu jawapan yg seolah2 pasti, tapi x benar rupanya.. aku bukannya ada kenderaan, masa yg cukup nak pergi ulang alik ke office ptptn..tolong lah consider semua tu..

yang lagi menserabutkan otak bila ptptn minta borang tidak pernah mengulang kursus...ape kebenda nya tu???..sampaikan pihak HEP and fakulti pon tak tahu ape jenis surat tu..adoiii...another problem!.. tp pihak ptptn ttp berkeras nak jugak surat tu..mcm mana nak bagi kalau pihak fakulti pon xpernah mengeluarkan surat tersebut dan tidak akan mengeluarkan surat itu..pening2~

solution terakhir, esok terpaksa pergi ke main office ptptn kat damansara heights..harap2 semuanya akan selesai..aku mahu concentrate dgn study, bukan dgn benda mcm ni..

Friday, December 16, 2011

examexamexamexam

ExaM
killer word that haunt u every semester!
14 jan 2012 & 15 jan 2012..dat is my day!
~i'll pray for the best and try to do my best~


Sunday, December 11, 2011

jazztice nite!

Awesome!..the only word to describe our annual law dinner last 2 days..with theme jazz, everybody was dress up like sheila majid! wat a glamorous event .. plus have a nice moments with my friends  yg bakal menjadi lawyer2, magistrate,registrar dan sebagainya..sekalung tahniah dan doa buat kamu semua ya. eventhough i'm not part of yours anymore but more or less we r still law students!  =)

!the joy, happiness and memory that is priceless!



























Thursday, December 8, 2011

sepi

lama sgt xpost kat blog ni..sgt usang belog ini..naty bila tiba time rajin baru la update story.biasanya time cuti sem la pon.. =) 

Friday, November 18, 2011

Sunday, November 6, 2011

selamat hari raya aidiladha


selamat hari raya adidiladha buat semua kwn2 and umat islam seluruh dunia! semoga kita mendapat semua keberkatan, kemakmuran dan kebahagiaan pada hari raya korban kali ini.(pesanan ikhlas gitu~)..xlupa jugak kepada yang pergi menunaikan ibadah haji, semoga mendapat haji mabrur..mudah2an, aku jugak akan ke sana suatu hari nanti...amin~ 


baca : hayati : fikir

MENGHAYATI HARI RAYA KORBAN

~oleh Ustaz Syed Hasan Alatas~



'IDUL ADHA disebut juga sebagai Hari Raya Korban ataupun Hari Raya 

Haji. Pada Hari Raya Haji  ramai ummat Islam yang mampu menyembelih korban untuk dibagi-bagikan kepada fakir miskin. Ramai juga ummat Islam yang mencukupi syarat, menunaikan Ibadah Haji ke Baitullahilharam. Semangat pengorbanan yang telah dibuktikan oleh Nabi Ibrahim a.s. dilanjutkan pula oleh ummat Islam untuk membantu mereka yang susah.


Jika sifat suka berkorban ini meresap ke jiwa seluruh ummat Islam Isya-Allah akan ujud ketenangan dan kedamainan dalam masyarakat dan akan dekatlah jurang yang memisahkan antara yang kaya dengan yang miskin, antara yang kuat dengan yang lemah, antara penguasa dengan rakyat biasa.
Mereka yang kaya mengorbankan sebahagian daripada hartanya untuk membantu mereka yang didalam kesusahan, seperti yang biasa dialami oleh fakir miskin, yatim piatu ataupun sesiapa yang memerlukan pertulungan. Mereka yang telah menerima bantuan sepatutnya mensyukurinya dan berusaha dengan sekuat tenaga tidak hanya bergantung kepada pemberian orang, Rasullah s.a.w.telah mengingatkan bahwa:
"Tangan diatas lebih baik daripada tangan dibawah".

Oleh karena itu perlulah kita bekerja keras untuk meningkatkan taraf kehidupan kita. Jika kita rajin berusaha, seperti mengolah (mengerjakan) tanah yang terbiar, menanam berbagai tanaman, memelihara hewan ternak, memilihara ikan dan sebagainya Insya-Allah disatu masa taraf kehidupan kita akan berubah kepada yang lebih baik.

Ibadah Haji ialah ibadah yang diwajibkan kepada mereka yang mampu mengerjakan sekali seumur hidup, Allah s.w.t.berfirman yang maksudnya: 

"Dan serulah manusia untuk mengerjakan Haji, niscaya mereka akan datang kepadamu dengan berjalan kaki dan mengenderai unta yang kurus (disebabkan jauhnya berjalan) yang datang dari segenap penjuru yang jauh. Supaya mereka menyaksikan berbagai manfaat bagi mereka dan supaya mereka menyebutkan nama Allah pada hari yang ditentukan, karena rezeki yang Allah telah anugerahkan kepada mereka berupa binatang ternak. Maka makanlah sebahagian daripadanya dan berilah makan orang yang sengsara dan fakir."(Qur'an. S.al-Hajj:27-28) 


Sungguh besar menafaat yang akan diperoleh mereka yang mendapat kesempatan menunaikan ibadah haji, antaranya, Insya-Allah akan terjalin perasaan ukhuwah Islamiah sedunia, menanamkan rasa persamaan, mendidik rohani dan jasmani kita supaya tabah dan sabar menghadapi cobaan. Dapat melihat sendiri tempat tempat sejarah Nabi Ibrahim dan Ismail, tempat bersejarah ketika Rasulallah s.a.w. dan sahabat berjuang menegakkan kebenaran dan keadilan dan mengajak manusia kejalan yang benar jalan yang diredhai Allah s.w.t. yang terkandung dalam Islam.

Mereka yang datang menunaikan ibadah haji terdiri daripada berbagai bangsa yang datang dari segenap penjuru dunia, dengan demikian kita saling berkenalan dan dapat mempelajari adat manusia dari berbagai bangsa dan suku puak. 

Berbagai kesukaran dari mula mempersiapkan perbelanjaan untuk yang pergi dan untuk yang ditinggalkan. Kesukaran dalam perjalanan, kesukaran menghadapi berbagai ragam manusia, kesukaran cuaca yang berbeda dari tempat asal kita, dan sebagainya, semua itu akan membentuk diri dan peribadi kita menjadi manusia yang sabar dan tabah menghadapi cubaan hidup.

Kita berdo'a kepada Allah s.w.t. semoga diampuninya segala dosa-dosa kita selama masa yang lalu, baik dosa yang mungkin kita telah lakukan terhadap diri ataupun terhadap mereka yang lemah. Kita mohon kepada Allah s.w.t. semoga diterimanya segala amal ibadah kita dan akhirnya kita akan memperoleh Husnul Khatimah, akhir yang baik dan dapatlah kehidupan kita diberkati dan diberikan ketenangan dan diselamatkan dari segala malapetaka mungkin karena dosa-dosa yang pernah kita lakukan sengaja ataupun tidak sengaja.
Amin ya Rabbal Alamin!

Tuesday, November 1, 2011

lori tangki minyak langgar keretapi @ vice versa

video





sgt tragik dan menakutkan..accident ni mengorbankan 18 orang...harap2 passengers yg lain selamat..teringat time balik rumah naik keretapi, Alhamdulillah takde jadi apa2..naik keretapi utk short distance mmg best n feel so nostalgia. the sound of the train makes me feel calm n better (i kow ramai yg disagree wit this statement esp passangers utk long distance..hehe)..

Sunday, October 30, 2011

saya sunyi dan bosan

hidup x semestinya sentiasa meriah dan ceria..sumtime kita akan rasa sunyi dan ditinggalkan..padahal baru je lepas date dgn Mc Nora, my BFF sejak kat mrsm transkrian..lame sgt2 dah xjmpe, so ape lagi, KLCC kami yg punya..hehe.. 

blik date, dok bergebang2 dgn syuq, syad, milin n Ky..gosip~supernatural~rintihan2 hidup..haha..isu2 biasa sembang kami..

my life seems so perfect dgn adenya kwn n family yg super duper best..but sumtime still rase lonely like ade lack kat mane2..

aku tahu ape yg kurang~sumtime benda tu yg buatkan aku rasa sedih..sedih sorang2..simpan pendam dalam hati..

Monday, October 24, 2011

oversea


*pic by google image*

sekarang ni bila pergi je KL mesti terasa macam kat oversea, oversea la sgt!.sebab almost 2/3 of KL population mcm dah di dominasi dgn sesetengah foreigners..sumtimes agak lemas + exhausted dgn situasi mcm ni.. esp bagi peminat setia bus rapid mcm aku ni..haha..

naik je bus rapid, penuh...foreigners.
naik LRT/KOMUTER, penuh...foreigners.
pegi Maidin, penuh...foreigners.
ronggeng2 kat jln tar, penuh..foreigners.
shopping complex, penuh..foreigners..
even bus perak transit kat sg sipot pon, penuh..foreigners!

owh tidak! dekat mane yg xde mereka ek?..bukan nak merungut ttg kehadiran mereka, tapi bab attitide tu yg aku xsuke..firstly, suka sgt buang sampah merata2..please la, buang la kat tong sampah tu, mulot tong tu dah siap ternganga suruh ko msukkan sampah..xyah susah2 nak bukak pon..secondly, suka tergedik2 mcm diaorg je tgh berkapel dlm dunia ni..immoral sungguh!..siap bersenggol-senggol gitew..cepuk skali baru tau..lastly, bab bau..oh tidak! sgt meloyakan..please la beli la perfume + deodorant..hamis pahit masam masin la bila dkt2 mereka..huhu..hidung aku sgt sensitif, xsampai hati nak ttup hidung, tapi kdg2 terpaksa...

=(



Friday, October 21, 2011

PROGRAM ASSESSMENT CENTRE (PAC) PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41

Just got the email from spa with regard to my 2nd test for PTD..fuh!!!.. honestly i'm so scared, nervous, and have no confident at all.. compared to the 1st test, it is much more easier than the 2nd test .. for the 1st test, it's only a battle between me and the paper!.. wat u wrote, that is wat u deserve..hohoo~

but it not same at all with this 2nd test where u have to show ur ability to speak out, ur physical and mental strength..that is my weakness..i'm too shy to speak in front of others esp when i have no idea who they are!..huh..stress! hopefully, i can do my best which i know that i might not have enough time to make any preparation since i have to balance it between my job as SKS and student..{just pray to God that the other candidates also facing the same prob like me..haha..}

{offer letter}

 ~omg! Sg Petani...why not sg siput je~


NORHAFIZAH BINTI ZAINUDDIN
NO. KP: *****************
Tuan/Puan,
RALAT : PROGRAM ASSESSMENT CENTRE (PAC) PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41
Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) dengan sukacitanya menjemput tuan/puan untuk mengikuti Program Pegawai Tadbir dan Diplomatik Assessment Centre bagi memasuki skim perkhidmatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41sebelum tuan/puan dipanggil ke peringkat temu duga. Tuan/puan dikehendaki melaporkan diri mengikut ketetapan seperti berikut:
TARIKH PROGRAM:19/11/2011
TARIKH PENDAFTARAN:19/11/2011
MASA:08:00 PAGI HINGGA 09:00 PAGI
TEMPAT:INTAN WILAYAH UTARA (INTURA)
  JALAN KUALA KETIL
  PETI SURAT 94
  SUNGAI PETANI
  KEDAH



Thursday, October 20, 2011

my new madness

sekarang ni sgt suke edit2 gambar gunakan picnik sbb application ni sgt simple and hasilnya vaaavvvvooommm..compared to adobe photoshop, rasenya bagi org yg x berapa celik IT macam saya ni, memang susah lah nak buat..so, why not to try it in a simple way..it's a process of learning, bila dah terer skit, barulah upgradekan skill.. =)

ini hasil blog banner yang b4 edit and after edit by using picnik application.. simple but yet it is beautiful..

 b.e.f.o.r.e



a.f.t.e.r


~another edited picture~


monday blues!




now i'm very understand on wat is the meaning of MONDAY BLUES!.. when i start working at the early of this month, i just can't stand when it comes to monday..it just like a disaster day when u have been  lying like a lazy bones on ur bed for the entire weekend or you just complete your marathon at the shopping complex..huh!  i just had a feeling to erase the day of monday from the calendar, but yet, there is still have tuesday to start the weekend..huarggh..i realize dat there is no other ways to escape from working.. =(

Tuesday, October 4, 2011

saya wanita kerjaya


:Bekerja dengan tulus ikhlas:
Dalam al-Quran Allah s.w. berfirman:

"  وما أمروا الا ليعبدوا الله مخلصين له الدين " البينة : 5        
          Yang bermaksud: “Mereka  tidak disuruh kecuali berabdi kepada Allah dengan  penuh ikhlas” al-Baiyinah (98): 5
 
  Sesuai dengan prinsip ini Rasulullah bersaba:
 " انما الأعمال  بالنيات وانما لكل امرئ ما نوى فمن كانت هجرته الي الله ورسوله فهجرته الي الله ورسوله ومن كانت هجرته الي دنيا يصيبها او امرأة ينكحها فهجرته الي ما هاجر اليه – متفق عليه                                                               
Yang bermaksud: "Sesungguhnya segala perbuatan itu ( dinilai ) berasaskan kepada niat , dan setiap orang akan memperolehi apa yang dia niatkan . Maka sesiapa yang hijrah nya kepada Allah dan Rasul nya  maka hijrah nya itu kepada Allah dan Rasulnya . Dan sesiapa yang hijrahnya bertujuan untuk mendapat keuntungan dunia atau untuk mengahwini mana-mana perempuan  maka hijrahnya itu  untuk apa yang dia berhijrah kepada nya", Hadis Muttafaq ‘alaih.


sgt poyos dan tulus nye title post aku...haha..hari ni 1st day bekerja sbg SKS~ skim khidmat siswazah..overall, utk 1st day ni okie sbb buat kerja2 fotostat je..Alhamdulillah dpt kerja under Mdm Mazlina Mansoor, and she is kind..hopefully dpt cooperate dgn sebaiknya dgn dia smpai hbs contract ni..

dan di hari 1st ni bile dapat je pegang mesin fotostat trus je jadi sedikit perakkk, bukan perok ye..hehe..seronoknye dpt tekan2 touch screen mesin tu walaupun kelam kabut mula2 tu..hehe..

so, still hope for a better tomorrow and moga2 segala urursanku dipermudahkan..Aminnn...

Wednesday, September 28, 2011

bukit cerakah~~

last saturday, 240911 all of us ~ me,kak yah, syad n milin pegi berpoya2 di bukit cerakah..ini adalah 2nd time pegi sana and for the 1st time tahu yg bukit cerakah ada kolam renang hokayyy... terasa sgt outdated..ky dah berkali2 cerita yg BC ada kolam but all of us didn't believe her because she used to tease us all the time..tapi lepas jumpa kolam tu, aku tersipu2 malu sejenak sbb x percaya cerita ky..*tapi sejenak je*.haha..

overall, memang sgt best dapat hangout dgn member-member sambil bergurau2 percik2 air giteww..so, kolam renang tu ibarat kami yang punya la..hehe..mandi x hengat dunia sampai hujan pon kami still mandi jugak....sampailah syad sedar yg dia dah swimming bersama phone nye..kesian syad, semata-mata nak berenang kat bukit cerakah, phone pon kena berenang sekali.. btw, syad mmg sgt cool sbb lepas buang2 air dlm phone trus smbung mandi siap buat aksi2 stunt magazine mangga tepi kolam..hehe...


cuaca kebun... i'm so jelous!


time ni senyum...lepas tu SENTAP


pari-pari dalam kolam

who says that we can't stand on the surface of d water?

buli syad!



i'm num 1 !   ::KY DIVA:: 




* all of this pic actually dah rotate, but stilll ade pic yg senget..kena teleng2 kan kepala sbl tgk okay!